Dzień zdrowego odżywiania

Temat: Dzień Zdrowego Odżywiania

Data (wstępnie): 16 maja 2018 roku

Czas trwania eventu: 3 godziny lekcyjne

Godziny przeprowadzenia eventu: 10:30 – 13:05

Godziny lekcyjne, na których odbędzie się event: 4 – 6 lekcja

Klasy biorące udział: klasa 7 szkoły podstawowej oraz wszystkie klasy gimnazjalne

Plan wydarzenia:

  1. Prezentacja multimedialna o zdrowym odżywianiu – czas około 60 minut
  2. Praca w grupach 8 – 10 osobowych, przygotowanie plakatów i haseł propagujących zdrowy tryb życia – około 20 minut
  3. Prezentacja wykonanych plakatów – około 10 minut
  4. Wyłonienie zwycięskiej grupy i rozdanie nagród – około 5 minut
  5. Wykonanie eksperymentów dotyczących zdrowego żywienia – około 15 minut
  6. Quiz do prezentacji – około 15 minut
  7. Podsumowanie przedstawionych wiadomości – około 5 minut

Eksperymenty, które zostaną wykonane:

  1. Obliczanie prawidłowej masy ciała (wskaźnik BMI)
  2. Obliczanie kalorii przykładowych produktów spożywczych
  3. Analiza składów przykładowych produktów spożywczych
  4. Analiza ilości cukru w przykładowych produktach spożywczych

Informacje poruszane w prezentacji:

  1. Niezdrowe i szkodliwe jedzenie
  2. Skutki zdrowotne nieodpowiedniej diety
  3. Analiza piramidy żywieniowej
  4. Uzależnienia żywnościowe i ich wpływ na zdrowie
  5. Dieta wegetariańska
  6. Dieta wegańska
  7. Żywność modyfikowana genetycznie
  8. Zagrożenia płynące z wybranych diet rozpowszechnionych w Internecie

Przewidziane nagrody: zdrowe przekąski i owoce

Przygotowanie eventu: Natalia Gzieło, Matylda Hilarowicz, Patrycja Wilk