Temat: Dzień Zdrowego Odżywiania
Data (wstępnie): 16 maja 2018 roku
Czas trwania eventu: 3 godziny lekcyjne
Godziny przeprowadzenia eventu: 10:30 – 13:05
Godziny lekcyjne, na których odbędzie się event: 4 – 6 lekcja
Klasy biorące udział: klasa 7 szkoły podstawowej oraz wszystkie klasy gimnazjalne
Plan wydarzenia:
- Prezentacja multimedialna o zdrowym odżywianiu – czas około 60 minut
- Praca w grupach 8 – 10 osobowych, przygotowanie plakatów i haseł propagujących zdrowy tryb życia – około 20 minut
- Prezentacja wykonanych plakatów – około 10 minut
- Wyłonienie zwycięskiej grupy i rozdanie nagród – około 5 minut
- Wykonanie eksperymentów dotyczących zdrowego żywienia – około 15 minut
- Quiz do prezentacji – około 15 minut
- Podsumowanie przedstawionych wiadomości – około 5 minut
Eksperymenty, które zostaną wykonane:
- Obliczanie prawidłowej masy ciała (wskaźnik BMI)
- Obliczanie kalorii przykładowych produktów spożywczych
- Analiza składów przykładowych produktów spożywczych
- Analiza ilości cukru w przykładowych produktach spożywczych
Informacje poruszane w prezentacji:
- Niezdrowe i szkodliwe jedzenie
- Skutki zdrowotne nieodpowiedniej diety
- Analiza piramidy żywieniowej
- Uzależnienia żywnościowe i ich wpływ na zdrowie
- Dieta wegetariańska
- Dieta wegańska
- Żywność modyfikowana genetycznie
- Zagrożenia płynące z wybranych diet rozpowszechnionych w Internecie
Przewidziane nagrody: zdrowe przekąski i owoce
Przygotowanie eventu: Natalia Gzieło, Matylda Hilarowicz, Patrycja Wilk